donderdag 7 april 2011

Tekstschrijver

Als tekstschrijver moet je veel weten van de Nederlandse taal, grammatica en interpunctie. Dat is natuurlijk een hoofdregel vak het vak, daar opdrachtgevers dat ook verwachten. Tekstschrijvers goochelen met woorden, zinnen en alinea’s dat het een lieve lust is. Allerlei onderwerpen worden aangehaald en vloeien voort uit de pen van de schrijver. Een uitdagende baan die geen dag hetzelfde is. De tekstschrijver schrijft uw daden op papier.

Overal teksten
Teksten kom je overal tegen. Op een website word je aan de hand van teksten veel duidelijk over de achtergrond en diensten van een bedrijf. Het is dus van uiterst belang dat die teksten goed leesbaar zijn. Er mogen geen fouten in zitten en grammaticaal gezien moet alles kloppen. Dat is het werk van een tekstschrijver. Omdat een bedrijf weet dat een tekstschrijver als professional omspringt met taal, kan hij die klus met een gerust hart uit laten voeren.

Opdrachtgevers
Waar een tekstschrijver precies over schrijft, hangt in de meeste gevallen af van zijn opdrachtgever. Een opdrachtgever die een nieuwe website over kanariepieten heeft ontwikkeld, zal waarschijnlijk om teksten over kanaries vragen. Terwijl een restauranthouder eerder zal vragen om teksten over het restaurant op de website. Wat dat betreft kan een tekstschrijver met meerdere, totaal verschillende, onderwerpen tegelijk bezig zijn.

Tekstschrijver online
Een kijkje in het leven van de tekstschrijver is dichterbij dan je denkt. Want juist door de snelle media van vandaag de dag kan de tekstschrijver een breed publiek tegelijk bedienen en te woord staan. Zo kun je op het weblog van een tekstschrijver in korte artikelen teruglezen wat een professioneel tekstschrijver zoal doet. Je kunt werkzaamheden bekijken, maar ook vragen stellen of zelf een tekst laten schrijven.

Opleiding tot tekstschrijver
Een opleiding tot tekstschrijver is er niet echt. Hoewel de meeste tekstschrijvers ervaring hebben door het schrijven van journalistieke teksten, copywriting, reclameteksten of een clubblaadje, zijn er ook genoeg die zich zonder schrijversachtergrond op de pen storten. Tegenwoordig bieden LOI en NHA wel cursussen copywriting aan, hoewel dit vak toch nog wat verschilt van de tekstschrijver. Mocht je willen weten welke ervaring je tekstschrijver heeft, kun je altijd om een portfolio vragen. De meeste tekstschrijvers zullen dit graag met je delen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten